Ugrás a tartalomra

Világbajnok termékek a piacon

2023. június 30. péntek
Chiliszószokat és lekvárokat is készít Kőszegi Olivér
Világbajnok termékek a piacon

Szombatonként nagy a nyüzsgés a budafoki piacon, rengeteg a vásárló. Az állandó – zöldséget, húst, sajtot kínáló – standok mellett megjelennek az alkalmi árusok is, akik különleges termékeikkel színesítik a hétvégi kínálatot. Extra erős szószaival, chilis mustárjaival, egyedi savanyúságaival, lekvárjaival és szörpjeivel Kőszegi Olivér is egyike azoknak, akik portékáikkal becsalogatják a vevőket a Budafoki Szomszédok Piacára szombat délelőtt.

A huszonhárom éves fiatalember márciusban a Savoya Parkban, a kézművesvásáron kóstoltatta az érdeklődőkkel és mutatta be Dél-Budán Olchili néven futó termékeit, amelyek közül 2022-ben FlaMangó szósza nyert világbajnoki aranyérmet a Texasban rendezett 26. Zest Fest-Fiery Food Challenge versenyen, ahol egy évvel korábban chilis mustárja végzett az első helyen a közel száztagú zsűri értékelése alapján.

– A két kiemelt aranyérem mellett számos rangos díjat tudhat magáénak. Fő profilja a chili és kisebb tételben a paradicsom termesztése, valamint az azokból vagy azok felhasználásával készült termékek, de a cukormentes meggy-, eper- és málnalekvárjai is jelentős sikereket értek el. Hogy vált az ízek mesterévé, és miért a chili viszi a pálmát?

– Nagyszüleimnek köszönhetően ötéves korom óta fogyasztom chilivel az ételeket. Már akkor „erősevő” voltam, és elképzelhetetlennek tartottam, hogy anélkül is meg lehet bármit enni. Tizennégy évesen kezdtem bele a „termesztésbe”, amikor nagybátyám Mexikóból hazatérve Jalapeno és Habanero chilimaggal lepett meg. Ezeket elültettem, és lett belőlük néhány chilipalántám. Ma már 2400 bokor chilit és 400 tő paradicsomot nevelek. A lekvár készítése is a gyerekkoromhoz fűződik. Nyáron, amikor unatkoztam, lekvárt főztem, később szószokkal, krémekkel kísérleteztem. A szakdolgozatomat azonban a chilipaprikák kapszaicintartalmának vizsgálatából írom, mert remélem, hogy a levont konklúziók segítik majd a vállalkozásom tovább fejlesztését is.

– Mindig egy nagy konyhakertről és gyümölcsösről álmodott?

– Kert állandóan volt körülöttem, csak a tevékenységemmel tovább fejlődött. A Budai Nagy Antal Gimnáziumba jártam, ahol leginkább a biológia érdekelt. Idén szerzem meg a diplomámat a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Kertészmérnöki Karán (a volt Szent István Egyetem – a szerk.), de a mesterképzést az Élelmiszermérnöki Karon szeretném elvégezni. 2017 óta foglalkozom komolyabban a növénytermesztéssel, azóta vagyok vállalkozó is. A kizárólag saját alapanyagok felhasználásával készülő termékeimről weboldalamon, a https://olchili.com/ címen tájékozódhatnak az érdeklődők, vagy szombatonként személyesen a Budafoki Szomszédok Piacán.

Tamás Angéla